dilluns, 22 de març del 2010

Can Batlló: Adéu a la ciutat dels oficis / Fotografies de Xavi Corbella


En Xavi Corbella ens presenta el seu treball "Can Batlló: Adéu a la ciutat dels oficis":

"Anys de treball incansable han modelat els espais de l’antiga fàbrica tèxtil de Can Batlló. El ciment ha substituït les peces del paviment hidràulic trencades, les parets de totxo han anat omplint-se de feixos de cables i conduccions d’aigua, plàstic reciclat de procedència diversa ha substituït els vidres trencats dels finestrals. Grues impossibles han crescut on no hi cabien ascensors, i escales antiincendis i d’altres construccions accessòries han anat omplint espais buits. Aquesta evolució quasi orgànica ha donat com a feliç resultat una autèntica ciutat dels oficis, on han conviscut en harmonia tradició i modernitat, artesania i indústria, empreses grans amb petits tallers familiars, i un bar que ha funcionat com a fòrum de discussió i centre de negocis. Aquest petit ecosistema industrial, que ha esdevingut sostenible i de proximitat de forma gairebé involuntària, viu els darrers mesos de vida.

De les 230 empreses que hi havia a mitjans anys 90, tan sols 26 continuen aixecant la persiana cada matí. Enfronten un futur incert pendents d’indemnitzacions, sentències del Tribunal Suprem i costosos trasllats, sota la pressió d’una propietat immisericorde i la incomprensible indiferència de l’administració.

Cadascun dels locals que hem descobert mentre fèiem el reportatge ens ha desvetllat una història de treball, d’il·lusions, de vegades d’angoixes, sempre protagonitzades per personatges anònims que en molts casos se’ns han revelat com petits gegants del món productiu, herois quotidians operant en silenci en les velles (i belles) naus de totxo cuit, gairebé uns outsiders en el món en què vivim. Hem escoltat, narrades en primera persona, les petites aventures fabrils i humanes que amagaven les envellides portes, obertes milers de vegades cada matí i que, malauradament, aviat es tancaran per sempre més.

Deixar un modest document gràfic i escrit d’aquesta petita ciutat i dels seus habitants ha representat per a nosaltres un autèntic privilegi."



Podeu veure tota l’exposició a TERRAdeNINGU.com

1 comentari:

berta camprubí ha dit...

Ei! Em dic Berta Camprubí sóc estudiant de periodisme i estic fent un reportatge sobre Can Batlló, m'interessaria parlar amb en Xavier Corbella, tan per les seves magnifiques fotografies com per la informació sobre Can Batlló, si us plau si es pot posar en contacte mab mi el meu email es berteta22@hotmail.com moltes gràcies!