dilluns, 25 d’agost del 2008

Murcia, tierra de contrastes



Murcia, terra de fronteres i terra de contrastos, és un territori privilegiat, un exemple perfecte de qualitat de vida al Mediterrani. Les seves temperatures càlides i suaus, i les escasses pluges a la zona, la converteixen en un oasi de benestar durant tot l’any.

Aquestes condicions climàtiques donen a Murcia un color diferent, convertint-la en una regió plena de vida i color on la primavera sembla ser eterna.

Coneguda durant la dominació àrab com Medina Mursiya, (Ciutat Forta), la Regió de Murcia ofereix una mica més de 250 quilòmetre de costa on s’alternen dos mars en una sola costa, el Mar Menor i el Mediterrani, amb impressionants penyasegats, paradisíaques y solitàries platges d’inacabable i blanca sorra. També hi ha espais d’interès ecològic com les Salines de San Pedro del Pinatar o l’espai natural de Calbalanque.

A les terres de l’interior, Murcia, té una gran riquesa patrimonial de paratges i reserves naturals. Les grans serres han escapat, per fortuna, de la alteració de l’home i conserven en bon estat els seus valors naturals i paisatgístics. Llocs de somni en els que poder gaudir de la tranquil·litat i l’aire pur.

Poques zones geogràfiques compten amb aquesta varietat de paisatges en una superfície tant petita. Murcia, al sud-est d’Espanya, i amb solament 11.317 quilòmetres quadrats presenta paisatges molt diversos: zones boscoses, de pastura de muntanya i d’altres extensions de vegetació diversa. Formes de relleu i espècies vegetals que configuren el paisatge tant característic de les localitats murcianes.

L’aigua és un element fonamental. El riu Segura recull totes les aigües del sud-est, en una de les conques més deficitàries de tota Espanya. Al seu naixement, a Jaén, al peu de la Serra de Segura, l’aigua corre pels seus rierols i rius joves, mentre més a baix, al centre de la Regió de Murcia, el riu Mula, amb prou feines pot mantenir un fil d’aigua, i el que en altres temps fos el principal afluent del Segura a Murcia, arriba sec a trobar-se amb aquest durant gran part del any.

Una terra seca, necessitada d’aigua i plena de contrastos, així és Murcia.


Podeu veure l'exposició complerta a TERRAdeNINGU.com